Bluesman, Marcus Jurkovič & Motion Food

Action

Action Bluesman, Marcus Jurkovič & Motion Food
Date 22.02.2020
Place Háskov - Rokytnice nad Jizerou
Category Akce v okolí

Description

bluesman

Projekce filmu BLUESMAN, výstava kytar a koncert MARCUS JURKOVIČ & MOTION FOOD
v sobotu 22. února 2020 na HÁSKOVĚ.

Začátek ve 20 hod.

FILM BLUESMAN

Hudební dokument pro milovníky kytar a blues.

Billy Gibbons nebo Eric Clapton mají jedno společné. Elektrické kytary od českého výrobce Petera Jurkoviče. Na motivy jeho příběhu vznikl film, který propojuje nejen umělce bluesové scény.

„Blues je jasný, ale neuchopitelný pocit“, říká ve filmu Ivan Hlas a svůj životní blues, ke kterému neodmyslitelně patří kytara, vypráví ve filmu Peter Jurkovič, Stefan Milkov, Billy F Gibbons, Petar Introvič, Norbi Kovács a další Jurkovičovi spolupracovníci, přátelé a rodina. Elektrické kytary byly v době socialistického Československa úzkoprofilové zboží a když je nešlo za železnou oponou koupit, bylo je třeba doma na koleně vyrobit. RNDr. Jurkovič svým vědeckým přístupem dosáhl dokonalosti. Většina z jeho výroby skončila v rukou českých hudebníků, počínaje baskytaristou Vladimírem „Gumou“ Kulhánkem a konče Jankem Ledeckým. Kytary vyrobené ve spolupráci s výtvarníkem a designérem Stefanem Milkovem objevili na přelomu tisíciletí i světoví kytaristé Billy F Gibbons ZZ Top, Eric Clapton nebo Jeff Beck. Peter Jurkovič nebyl pouze výrobce kytar, ale také výrazný autor hudby a textů pro kapely Bluesberry, Tucet, Žáha, Jurkovič & Motion Food a další...

Dokument o jeho životním příběhu a atmosféře osmdesátých a devadesátých let natočil jako svůj debut režisér a producent Michal Rákosník. Film vznikl v koprodukci Groove Production a České televize a do kin jej uvede Pilot Film na podzim 2019.

 

Place

Place Háskov