krusne hory krkonose

Několikrát NEJ

V první polovině letošního ledna se paní Petře Krupičkové podařil unikátní snímek. Vyfotila 4 vrcholy, které se pyšní několika svými NEJ. Přímá vzdálenost od místa focení ze skalní vyhlídky Pramenáč (910 m n. m.) ke Sněžce činí vzdušnou čarou 140 km.

V přední části záběru ční první – Komáří vížka v Krušných horách (808 m n. m.). Za ní se majestátně vypíná druhý – špičatý Ještědský hřeben s Ještědem v Jizerských horách (1012 m n. m.). Pozadí jako na dosah tvoří vrcholy Krkonoš – z levé strany Lysá hora (1343 m n. m.) s Kotlem (1435 m n. m.) a po pravé straně vyhlíží NEJvyšší hora ČR Sněžka (1603 m n. m.).

Všechny vrcholy spojuje nějaké unikátní NEJ. Na Komárku vede NEJstarší provozovaná osobní visutá dvousedačková lanová dráha v České republice, vybudovaná v letech 1950–1952. Zároveň je také NEJdelší jednoúsekovou lanovkou bez mezistanice s délkou 2348 m ve střední Evropě. Jako jedna z posledních svého druhu na světě patří mezi chráněné kulturní památky.

Ještěd je fascinující magická stavba se svým známým televizním vysílačem. Byla vystavena na NEJvyšším vrcholu Ještědsko-kozákovského hřbetu a otevřena 21.9.1973. Ještě nedávno zde byla provozována kabinková lanová dráha. Kvůli tragické nehodě 31.10.2021 si bohužel nyní ještědská lanovka vysloužila titul NEJsmutnější.

Z našeho krkonošského údolí města Rokytnice nad Jizerou vede NEJdelší čtyřsedačková lanová dráha na vrchol Lysé hory s délkou 2198 m. Na snímku jsou v levé části skvěle patrné sjezdovky Modrá a Červená FIS, nacházející se ve Skiareálu Horní Domky v Rokytnici nad Jizerou. Lysá hora společně s Kotlem tvoří krásné panorama západních Krkonoš.

Z Pece pod Sněžkou vede osobní dvouúseková visutá oběžná lanová dráha se čtyřmístnými uzavřenými kabinami. Sice je trasa lanovky rozdělena na dvě části, ale pyšní se tím, že po sečtení obou tras dosahuje NEJvětší délky v ČR - 3 759 m. Navíc umí vyvézt turisty do NEJvyšší nadmořské výšky v ČR - 1 588 m n. m. téměř až pod samotný vrchol Sněžky.

mapa

rokytnice